Проф.  Велислав Минеков прие в Министерството на културата ученици от

...
Проф.  Велислав Минеков прие в Министерството на културата ученици от
Коментари Харесай

Ученици от Септември поздравиха министъра на културата по случай ромската Нова Година

Проф.  Велислав Минеков одобри в Министерството на културата възпитаници от 8 до 12 клас от Професионалната гимназия по машинизация на земеделското стопанство.

Те бяха придружавани от своите преподаватели Павлинка Табакова, Костадинка Михова, Марина Кадийска, както и от помощник-директорката Фанка Байлова и Силвия Станчева, районен педагогичен координатор на Център „ Амалипе ”.

  Децата пожелаха на министъра и екипа на Министерството на културата здраве, благоденствие и благодат през Новата година. Споделиха обичта си към фолклора на другите етноси, своите фантазии и очаквания, като показаха и два празнични танца. Изключително колоритни бяха костюмите, в които бяха облечени учениците и изключително тези на двамата кукери. 

  „ Много ме трогнахте, просълзихте ме. На собствен ред аз също Ви искам да сте доста здрави, това, което ни показахте през днешния ден, е чудо! ”, обърна се министър Минеков към децата и техните преподаватели. Той се пошегува, че се е почувствал същински благополучен в едно министерство, цялостно с служители като него, защото не е имал до момента сходно прелестно колоритно посещаване.

  Преподавателите от учебното заведение в гр. Септември благодариха за оказаното внимание към децата, които са подготвили празничната стратегия с доста предпочитание и възторг, като даже сами са измислили хореографията. Те поканиха министър Минеков да посети гимназията в гр. Септември, с цел да се запознае и с другите културни действия, които развива. „ Борим се за всяко едно дете в дребните обитаеми места ”, акцентираха преподавателите.

  Празникът „ Василица ” се уважава от ромската общественост като начало на Новата година и се отбелязва на 14 януари. Нарича се още Василица, Васильовден или Банго Василий (куцият Васил). На този ден десетки учебни заведения, общностни центрове и юношески клубове от цялата страна провеждат тържества, с които показват благосъстоянието от фолклорните обичаи на другите етноси в България. През 2023 година е и първото присъствено отбелязване в София след пандемията от Ковид-19.

  Празнуването на Василица е обвързвано с няколко ромски митове. В някои от тях Банго Василий е покровител и бранител на ромите. Той възвръща моста, опустошен от дявола, по който минават ромите. В други митове Банго Василий е сакат пастир, който избавя давещо се ромско дете или пък приютява бягащ от неприятелите си ром.

  Според друго поверие Свети Василий е избавил циганския жанр от удавяне в вилнеещото море. Дълбоките води щели да обхванат ромите, само че беловласият светия изпратил ято гъски. Ромите се покачили на тях и стигнали невредими до отсрещния бряг. Оттогава те почитат своя избавител на 14 януари и в негова чест назовават празника Василица.

  Банго Василий е фамилен празник и наложително се посреща с птиче месо – гъска или петел. При всички ромски групи вечерята на 13-и против 14 януари играе извънредно значима роля и е изпълнена с богата символика. На трапезата има сарми, баница с шансове, питка, вино, ракия. Трапезата се прекадява и благославя, всички си вземат амнистия с целуване на ръка.

  Домовете, в които се чества Банго Василий, остават заключени до среднощ на 13 януари, с цел да не избяга шансът. Едва след настъпването на Новата година ромите стартират да посрещат посетители, като се надяват първият гостенин в дома им да е добър човек, с цел да им донесе шанс. В среднощ настъпват Васильовден и Новата година. От този миг стартира и сурвакането. 
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР